Dresscode: wat draag je als receptionist als het warm is?

Als het buiten bloedheet is dan kan het best een uitdaging zijn om te bedenken wat je nu moet dragen. Ga je voor stijlvol met het risico op zweetplekken? Of ga je voor luchtig met het risico op opgetrokken wenkbrauwen van je klanten? Gelukkig is er een gulden middenweg. En kun je zowel stijlvol als zweetplekvrij achter de receptie staan. 

Hier zijn 5 tips wat je kan dragen als receptioniste tijdens de warme dagen: 

Kleding: los & luchtig 

De blotebenendiscussie is natuurlijk van alle tijden en het antwoord hierop zal per kantoor en bedrijf erg verschillend zijn. Zakelijk houdt men al gauw van een  langer model, terwijl je bij een trendy kantoor vaak zelfs met een spijkerbroek met gaten achter de balie kan staan. Dus kijk wat gepast is voor het bedrijf waar je werkt. Maar rule of thumb is meestal wel, blijf in de buurt van de knie. 

Een ding wat je in ieder bedrijf kan toepassen is een outfit dat los en luchtig om je lijf valt. En met luchtig bedoelen we luchtige stoffen als katoen, linnen, bamboe en zijde. Natuurlijke materialen ademen namelijk beter dan stoffen als polyester, polyamide of eigenlijk alle stoffen waar het woord poly voor staat. 

Daarnaast kan het zeer aangenaam zijn om kleding te dragen die wat losser om je lijf zit. Een mooi soepelvallende witte blouse never goes out of style, bijvoorbeeld. En een mooi soepelvallend linnen pak voor mannen (en vrouwen) staat ook even netjes als trendy en is zeer zomerproof. 

Make-up: nude maakt naadloos 

Niets zo onelegant als een klodder makeup op je kraag of mascara dat in strepen samen met je zweetdruppels over je wangen rolt. Draag daarom zo min mogelijk makeup in de zomerhitte en het liefst waterproof mascara. 

Vaak is een beetje blush, wat lipgloss en een kwalitatief goede mascara al voldoende om verzorgd voor de dag te komen in de zomer. Hitte, zweet en makeup zijn nu eenmaal geen goede combinatie. Dus kies voor zweetproof waar het kan. Gebruik bijvoorbeeld liever een getinte dagcrème dan een foundation. En als je geen hele droge huid hebt, vermijd dan oliehoudende producten. Deze hebben een hoger vlekrisico. 

Ook leuk om te lezen: Om nooit te vergeten: maak impact met de laatste indruk

Haar: Up of down?

Ook voor je haar geldt: plakkerige slierten in je nek staan nu eenmaal niet erg representatief. Daarom kan opgestoken haar in de zomer echt een uitkomst zijn. Een simpele french twist of bun kan al voldoende zijn om verzorgd voor de dag te komen terwijl het buiten dertig graden is.

Accessoires: Ja of Nee? 

Accessoires kunnen een outfit compleet maken. Maar door de hitte zetten je voeten en vingers uit en kan het soms beter zijn om zo min mogelijk sieraden te dragen. 

Aan de andere kant kunnen een paar simpele en kleine oorbellen je opgestoken haar juist die extra touch geven. De truc zit hem in het simpel houden. Less is more zullen we maar zeggen. 

Draag je graag gepoetste schoenen? Dan ben je waarschijnlijk heel nauwkeurig. We kunnen namelijk kenmerken als leeftijd, inkomen en karaktertrekken aan iemands lievelingsschoenen aflezen.- Bron: Shoes as a source of first impressions, Journal of Research in Personality, 2012

Schoenen: peeptoe maar geen sleesandaal 

Het kan heel verleidelijk zijn om je slippers of sandalen onder je kokerrok aan te trekken, maar voor de meeste recepties zal dit waarschijnlijk niet gepast zijn. Vraag het anders je collega’s die er al langer werken wat wel en wat niet kan op dit gebied. 

Een peeptoe is voor veel bedrijven het maximaal toelaatbare op het gebied van open schoenen. Hierbij moet je dan wel weer zorgen dat je voeten er zeer verzorgd uitzien. 

En voor de heren een kleine tip. Het klinkt misschien ietwat vreemd, maar badstof inlegzooltjes kunnen sompende sokken helpen voorkomen. Ze zijn namelijk zeer absorberend en kunnen daardoor het ergste zweet opvangen. Dat is een stuk aangenamer als je ‘s avonds je schoenen weer uit moet trekken. 

Zoals we al eerder schreven, het ligt natuurlijk aan het soort bedrijf waar je werkt en of ze een goede airco hebben, maar deze tips zullen je zeker comfortabel en representatief houden in de zomerse hitte. En er gaat natuurlijk niets boven het belangrijke accessoire van iedere receptionist, of het nu winter of zomer is, de glimlach. En hij staat fantastisch bij iedere outfit.